Customer Experience

Šta je Customer Experience?

Kod nas postoje različiti prevodi za CX kao što su: iskustvo klijenta, korisničko iskustvo, zadovoljstvo klijenta itd…

Možda je najbolja definicija da je CX „ukupni doživljaj klijenta sa brendom kompanije“ tokom vremena. To počinje od trenutka kada klijent otkrije da vi postojite, kroz kupovinu vašeg proizvoda/usluge, korišćenje, odluku da ponovi (ili ne ponovi) kupovinu, odluku da o proizvodu/usluzi priča pozitivno, negativno ili da uopšte ni ne pominje.

Zbog čega je CX bitan za moderno poslovanje?

Vrlo jednostavno, što je CX, koji klijenti imaju sa organizacijom bolji/kvalitetniji to je veća šansa da će klijenti postati lojalni organizaciji, firmi, brendu, proizvodima/uslugama. Verovatno će i podeliti svoje zadovoljstvo sa svojim prijateljima, kolegama, rođacima, što može da rezultira u još više klijenata. Logično, sve ovo znači i više prometa i profita.

Zaključak: što je vaša firma više okrenuta customeru – „customer centric approach“, to će vam razultati biti bolji. Naravno, ako još svoje proizvode/usluge možete da personalizujete utoliko bolje.

U okviru teme CX postoji još jako puno „podtema“ kojima ćemo se baviti kao što su:

Customer centric approach, customer journey, CX management, NPS – net promoter score, Customer engagement, Customer surveys, CX statistics, CX trends, Customer Lifetime Value, Organic Customer Growth, Expectation management, …

Znam, znam. Sve sami izrazi na srpskom, ali… prevešćemo, prilagodićemo, protumačićemo i sve će doći na svoje.

Pratite nas, slobodno nam šaljite sugestije, predloge… i ne zaboravite da s vremena na vreme pogledate šta je novo na našem sajtu.